Het koken en de keuze van een afzuigkap

Gas, keramisch of inductie

Behalve de situatie van het afvoerkanaal is ook het soort kookplaat van belang voor het bepalen van de capaciteit van de wasemschouw. Dit vanwege de luchtstroom tussen kookplaat en filter van de wasemschouw. Een gaskookplaat geeft door de druk van de branders en de vlam onder en om de pan heen een warmteveld boven de kookplaat en zoals men weet, warme lucht stijgt. Hierdoor komt de noodzakelijke luchtstroom met minder vermogen van de wasemschouw op gang. Echter geeft de verbranding van het gas weer meer verbrandingsgassen, waardoor het totale volume groter is dan bij een keramische kookplaat. Inductiekookplaten ontberen de warme luchtstroom omdat zij werken op basis van magnetisme, waardoor de kookplaat relatief koel blijft. De schouw boven een inductiekookplaat zal dus meer vermogen moeten hebben om de noodzakelijke luchtstroom op gang te brengen en in de schouw te krijgen. Dat de breedte van de wasemschouw in groter moet zijn die van de kookzone is vanzelfsprekend. 30 cm breder dan de kookzone is vaak voldoende. Dit betekent dat bij een 60cm brede 4 pits gas kookzone, een 80 à 90 cm apparaat toegepast moet worden en bij 90 cm kookzone een 120 cm breed apparaat noodzakelijk is. Tegenwoordig zijn er bij de betere merken afzuigkappen in standaardmaten tot wel 180 cm. Voor elk wat wils dus.

Wokbrander en grill

Gas op glas kookplaten geven weer andere problemen omdat daar de restwarmte aan de achterkant van de plaat wordt afgevoerd en dus niet centraal onder de schouw. Dat kan een blokkade voor de schouw veroorzaken. Ook een in de kookzone geplaatste grill of wokbrander vraagt weer om andere afwegingen. Het is jammer dat de wokbrander zo vaak aan de zijkant van de kookplaat wordt geplaatst want juist in het midden ligt de grootste luchtsnelheid. In bovenstaande gevallen, met name zoals vaak in oude huizen met hoge plafonds zodat een wasemschouw wellicht hoger komt te hangen dan de standaard 65 tot 80 centimeter boven de kookzone is het verstandig even de telefoon te pakken en contact op te nemen met een afzuigkap-specialist. Deze kan dan adviseren welke schouw het beste te plaatsen is.

Reiniging

Het is raadzaam om regelmatig de vetfilters te reinigen. Zijn de filters geheel vervaardigd van roestvrijstaal dan kunnen ze gewoon in de vaatwasser. Zijn ze echter gevat in een aluminium rand en ze worden in combinatie met het gewone bestek afgewassen dan kan het aluminium als gevolg van een chemische reactie met het vaak agressieve vaatwasmiddel bruine vlekken veroorzaken op het bestek. Iets om te melden dus. De vettige aanslag op de motor binnen in de wasemschouw kan met een vochtig doekje worden afgenomen. Een te vuil vetfilter kan bij een bakpanbrandje de filter in brand zetten. Een belangrijke reden om de wettelijk voorgeschreven minimumafstand van 65cm in acht te nemen bij het installeren.

Bij aXiair draait het om wasemschouwen en om u!