Informatie, service en advies

Een afzuigkap vormt een gezichtsbepalend element in de keuken, waardoor zeker dit apparaat te vaak alleen op het design wordt verkocht. De vormgeving van de schouw is vaak voor u als klant van doorslaggevende betekenis maar dat houdt tevens in dat niet alle keuzes even gelukkig zijn; de vorm en de technische gegevens komen niet altijd overeen met de eisen die gesteld worden aan de omstandigheden in de woning. Een schouw heeft zelden technische gebreken, ruim negentig procent van de klachten wordt veroorzaakt door een foutieve installatie en vooral door te klein bemeten, te lange of gewoon slecht onderhouden afvoerkanalen. aXiair BV geeft regelmatig trainingen aan verkopers en monteurs over alle aspecten van de wasemschouw waarbij de cursisten worden voorzien van de nodige kennis en ezelsbruggetjes om te kunnen bepalen welke afzuigkap in een situatie het meest optimaal is.

Afzuigkappen, evenals de luchtstromen die deze veroorzaken, hebben voor aXiair geen geheimen meer. Onze experts in luchttechniek storen zich dan ook met enige regelmaat aan onjuiste uitspraken of weinig relevante feiten zoals deze zelfs wel eens vermeld worden in brochures en keuken(vak)bladen.

Bijvoorbeeld, je leest in de omschrijving van de capaciteit van een eilandschouw dat deze de lucht in de ruimte vijftien keer per uur moet kunnen verversen. Dat betekent feitelijk dat de schouw de ruimte elke vier minuten leeg moet kunnen zuigen, want een wasemschouw zelf kán helemaal geen lucht verversen. Zijn functie is om de kookzone op de juiste manier af te zuigen zodat je niet elk jaar de keuken hoeft te witten en bovendien de levensduur van de keuken zelf verlengd wordt. En dat leegzuigen kan juist zeer gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als er een open haard in de buurt zit, omdat zoals wellicht bekend bij te weinig zuurstof in de lucht de verbrandingsgassen worden omgezet in het schadelijke koolmonoxide.

In het minst erge geval - zoals in een gesloten keuken - creëert een schouw met een te hoog vermogen een onderdruk die de ruimte deels vacuüm trekt waardoor het bijvoorbeeld erg moeilijk is de deur te openen. Men moet er bouwkundig dus gewoon rekening mee houden dat een wasemschouw de lucht alleen weghaalt en niet ververst. Ventilatie is daarom altijd van eminent belang. En dan maakt de grootte van de ruimte zelf weer weinig uit.

Mocht u vragen hebben, neem dan vooral even contact op met ons!

Axiair2.jpg

Axiair4.jpg

Waar moet wel op gelet worden bij het plannen van een wasemschouw

  • Het aantal haakse bochten en de grootte en doorsnede van de muurdoorvoering
  • Diameter en de lengte van het afvoerkanaal
  • Het type kookzone en de breedte ervan
  • Het afvoervermogen en de statische druk die de schouw kan opbouwen, welke mede bepaald worden door de ventilatorkarakteristiek en de vorm van de schouw.