Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur - zaterdag op afspraak.

 

Nieuws

aXiair is exclusief distributeur van Elica, Faber afzuigkappen en Domaplasma luchtzuivering techniek. Daarnaast ontwikkelt & produceert aXiair eigen (maatwerk) afzuigkappen.

PERSBERICHT 9 maart 2016

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken. Deze keer: aXiair Domaplasma.

aXiair-Domaplasma

HAREN – Het is een kwestie van tijd. En dan ruik je nergens meer spruitjeslucht. Straks heeft elk huishouden namelijk een afzuigkap naar Harens voorbeeld. Daarvan zijn Bert Sok en Robert de Graaf overtuigd. De eigenaren van aXiair Domaplasma zien nu al dat hun systeem oprukt in de Europese markt. Steeds meer grote keukenapparatuurmerken incorporeren de ingenieuze vinding in hun aanbod.

Plasma. De term doet denken aan bloed misschien, aan platte tv-schermen. Sok en De Graaf gebruiken de stof voor het verwijderen van etensgeuren en het zuiveren van de lucht ineens.

Sok: ,,Plasma is in wezen een gas dat zich niet als gas gedraagt. Kijk naar de zon. Dat is een bol van plasma, bij elkaar gehouden door heel veel zwaartekracht. Onze atmosfeer wordt gereinigd door plasmawerking. Zonder door zonlicht opgewekt plasma zouden we constant in een dikke smoglaag leven. Datzelfde universele principe passen wij toe in ons afzuigsysteem.’’

Technologische toepassingen van koud plasma bestaan al een aardige tijd. De kunst was om de techniek kleiner te maken, zodat zij commercieel aantrekkelijk werd. Toen Sok en De Graaf – allebei afkomstig uit de industrie – in 2004 afzuigkapimporteur Zuidema overnamen uit een faillissement, wisten ze wel welke kant het bedrijf op moest. Innovatie, nieuwe kansen, de markt verbreden.

Twee jaar later begonnen ze samen met een Duitse partner aan de ontwikkeling van het luchtzuiveringssysteem, dat nu Domaplasma heet. ,,Het was veel investeren, jarenlang’’, zegt Robert de Graaf. ,,Maar inmiddels komt 90 procent van onze omzet uit Domaplasma. Het gaat goed. We verkopen duizenden systemen per jaar, in toenemende mate ook in de Horeca! Ons assortiment groeit snel. We hebben ze nu voor zo’n beetje alle denkbare modellen en maten afzuigkappen ter beschikking en anders bouwen we ze wel als maatwerk.’’

Domaplasma komt in de vorm van een metalen unit met ingebouwde elektroden. Daarop wordt een hoog voltage stroom gezet, wat ervoor zorgt dat het koude plasma haar werk kan doen. De elektrische lading breekt de moleculen van geurstoffen, waarna een chemische reactie op gang komt en uiteindelijk alleen zuurstof, waterdamp en wat koolstofdioxide overblijven. De lucht die wij inademen dus.

Sok: ,,Ons als volledig veilig gecertificeerde systeem doet eigenlijk meer dan geurmoleculen vernietigen. Bacteriën, schimmelsporen, allergenen en virussen redden het ook niet. Steeds meer leveranciers van afzuigkappen zien dat dit de toekomst is. We hebben de wetgeving ook mee. Energieneutraal moet alles worden, geen dure energie de lucht in blazen is het credo. Dat doet ons systeem.’’

Domaplasma is opgericht naast het bedrijf aXiair. Dat bedrijf is leverancier van exclusieve afzuigkappen en producent van een eigen lijn, al dan niet voorzien van Domaplasma. In de showroom in Haren hangt design waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen. Kappen met Swarovski-kristal bijvoorbeeld, kappen met glas of in alle kleuren en materialen, kappen met lampen die in 256 verschillende kleuren instelbaar zijn. Verzin het maar.

In Haren is de showroom. Daar is ook het magazijn. Én de Domaplasma-systemen worden er geassembleerd. De aXiair kappen worden in een eigen fabriek in Zuid-Duitsland gefabriceerd. Maatwerk meestal. Het ontwerpen gebeurt in Haren.

Domaplasma dus. Onthoud die naam. Wie straks een nieuwe keuken koopt in een beetje gespecialiseerde  keukenwinkel, krijgt het systeem vast aangeboden. De Graaf: ,,We zijn bovenin de markt begonnen, maar ook de merken die in het midden van de markt opereren, kloppen steeds meer aan. Wij zorgen ervoor dat onze apparaten op zo veel mogelijk kappen passen. Dit systeem wordt de standaard op het gebied van luchtzuivering. Geen twijfel mogelijk.’’

Foto: Bert Sok (links) en Robert de Graaf runnen eigenlijk twee bedrijven: aXiair en Domaplasma

Bron: Dagblad van het Noorden. door Jean-Paul Taffijn

PERSBERICHT

HAREN, 8 januari 2015

Domaplasma BV realiseert doorbraak met plasmafilters voor afzuigkappen, VDE Certificering.

Domaplasma BV heeft een doorbraak bereikt op het gebied van plasmafilters ten behoeve van afzuigkappen. De nieuwe serie plasmafilters, is als eerste en enige plasmafilter goedgekeurd door het meest vooraanstaande Europese keuringsinstituut VDE. De plasmafilters hebben daar gedurende anderhalf jaar zeer zware gebruiks- veiligheids- en emissietesten ondergaan en zijn op alle relevante DIN-EN normen en genoemde gebruiks-,  veiligheids- en emissieaspecten, met 100% testresultaat door het VDE instituut goedgekeurd.

Kookluchtjes in huis vindt niemand prettig en iedereen wil graag dat de lucht in huis schoon is. Daarom heeft Domaplasma de plasma luchtzuivering ontwikkeld met een capaciteit tot meer dan 900 m3/uur. aXiair heeft inmiddels tien jaar product- en marktervaring met de plasma zuiveringstechnologie, ook voor zware huishoudelijke toepassingen. Deze expertise heeft het bedrijf optimaal ingezet bij de ontwikkeling van haar nieuwe serie DomaplasmaNG plasmafilters voor afzuigkappen.

De meer traditionele (kool)filtersystemen verliezen vaak al na een paar maanden hun werkzaamheid en moeten dan vervangen of gereinigd worden. Bij de DomaplasmaNG plasmafilter is dit niet het geval. Bij dit systeem worden niet alleen de kook- en bakgeuren, maar ook de meeste in de lucht rondzwevende micro-organismen – mede door het in de plasmafilter opgewekte atmosferisch koud plasma - vrijwel volledig en zeer effectief vernietigd. Ook na jarenlang gebruik werkt de DomaplasmaNG plasmafilter zeer efficiënt en zorgt het filter naast optimale luchtreiniging ook voor een forse energiebesparing. Bovendien  is er nauwelijks onderhoud of vervanging nodig, afgezien van het zoals gebruikelijk regelmatig reinigen van de vetfilters.

Bijkomend voordeel van het nieuwe type DomaplasmaNG plasmafilter is dat deze onafhankelijk is van de bediening van de meeste modellen en merken afzuigkappen. Daardoor is het mogelijk de DomaplasmaNG plasmafilter toe te passen op vele modellen zowel nieuwe als bestaande afzuigkappen. Het unieke systeem, waarbij kosten bespaard worden omdat er geen ingewikkelde luchtafvoersystemen of externe motoren nodig zijn, is toepasbaar in elk type woning en verkrijgbaar in een groot aantal modellen en uitvoeringen, in standaardmaten maar desgewenst ook als maatwerk.

VDE Domaplasma Air Logo